Bent u nieuwkomer of vrijwilliger, en heeft u vragen? of opzoek naar informaties, kijk dan op deze website. Vindt u niet wat u zoekt, neem dan contact op met Hello Breda. U ontvang zo snel een reactie. Als u een organisatie bent en heeft u iets belangrijk voor nieuwkomers (Activiteiten of Informatie)? en wilt u dat delen met drie talen ( Nederlands, Arabisch en tigrinya) ? neem dan zo snel contact op met Hello Breda.

+31687648257 info@hellobreda.com
Back to top

Mohamad Tawfeek Akkad

  /    /  Mohamad Tawfeek Akkad
Categories:
Date:

Mohamad Tawfeek Akkad

Tawfeek kwam vijfenhalf jaar geleden naar Nederland. Een jaar later vestigde hij zich in Breda.

De van oorsprong Syrische Tawfeek sprak geen woord Engels toen hij in Nederland aankwam, laat staan Nederlands.

Fast forward naar 2021 en Tawfeek heeft een eigen atelier in Breda. Op het Stadserf in het centrum heeft hij Atelier Akkad, een kleermakerij en stomerij. Hij legt er veel trots in: ” Het is een familieberoep. Mijn moeder, mijn oma, mijn zwager, zussen; we hebben veel kleermakers in de familie. Ik leerde het vak bij een oude kleermaker in Syrië. Daar deed ik veel ervaring op. Toen ik in Nederland aankwam, liep ik na een tijdje eerst stage. Sinds 2019 ben ik ondernemer ”

Na zijn aankomst in Nederland werd Tawfeek geholpen door Vluchtelingenwerk. ” Zij hielpen mij meteen om werk te zoeken, en de taal te leren. Ik probeerde zoveel mogelijk zelf te doen met Google Translate, maar ik ben meteen Nederlandse les gaan volgen. In het contact met mensen sprak ik van het begin af aan zoveel mogelijk Nederlands. Dan leer je de taal het snelst. Achteraf viel het Nederlands leren me wel mee. Na een jaartje kon ik me goed redden. Toen was het de uitdaging om werk te vinden. Ik ben natuurlijk niet zo jong meer…”

Tawfeek had in zijn jaren in Nederland weinig last van discriminatie. ” Als je vriendelijk bent tegen iedereen, heb je een lekker leven’’, zegt hij. ,,Dan doen de mensen ook normaal tegen jou ”

Intussen werkt hij samen met een Nederlandse vrouw in zijn atelier. ” De zaken gaan goed, al was het een moeilijk jaar door corona. Mijn collega is gespecialiseerd in maatwerk voor dameskleding. Zelf repareer ik ook veel, ik wil me specialiseren in damesjassen. Mijn klanten zijn eigenlijk vooral Nederlanders, al komen er natuurlijk ook Syrische mensen in mijn atelier. Ik kan hier goed werken aan mijn toekomst, en die zie ik heel positief. Ik wil mijn atelier op het Stadserf nog vijf jaar doen, daarna wil ik er wel een tweede zaak bij. Maar ik zie mijn toekomst sowieso hier, in Breda. Het is een fijne stad, ik heb hier fijn werk en veel vrienden ”